Kucharz: Magdalena K.
Restauracja: Putka Sp. z o.o.
Przepis na 1 blachę 40x60 cm:
Spód kakaowy biszkoptowo - tłuszczowy 1,6 kg:
- mąka 0,3 kg;
- kakao 0,05 kg;
- proszek do pieczenia 0,01 kg;
- jajka 0,9 kg;
- olej 0,05 kg;
- cukier 0,3 kg.
Jajka ubijamy z cukrem przez około 15 minut na maksymalnych obrotach miksera, na koniec podbijania dodajemy olej, resztę sypkich składników mieszamy ręcznie. Pieczemy w piecu w temperaturze 190*C przez 20 minut.
Masa twarogowa:
- twaróg śmietankowy 4,37 kg;
- serek homogenizowany waniliowy 1,31 kg;
- cukier 0,61kg;
- cukier waniliowy 0,17 kg;
- masło extra 0,22 kg;
- wybite całe jaja 0,44 kg;
- śmietana 33% 0,44 kg;
- mąka pszenna typ 550 0,13 kg;
- mąka ziemniaczana 0,13 kg;
- łezki czekoladowe 0,17 kg.
Sery z cukrami ucieramy przez 5-10 minut na średnich obrotach miksera. W między czasie gotujemy masło, wrzące wlewamy małym strumieniem do mieszającej się masy. Po około 2 minutach masło powinno być rozprowadzone. Dodajemy jaja i mieszamy na średnich obrotach przez 1-2 minuty, następnie dodajemy śmietanę i również mieszamy w ten sam sposób jak jaja. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy przez około 4 minuty najpierw na średnich obrotach miksera, a później na szybkich. Na koniec dodajemy łezki czekoladowe, mieszamy krótko do rozprowadzenia na średnich obrotach. Wylewamy masę na upieczony wcześniej spód.
Kruszonka:
- masło extra 0,39 kg;
- cukier 0,19 kg;
- mąka pszenna typ 550 0,58 kg;
- kakao 0,04 kg;
- proszek do pieczenia 0,01 kg.
Ucieramy zimne masło na średnich obrotach przez 5 minut, później dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy całość na średnich obrotach do zaciągnięcia, mniej więcej przez 5 minut. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, schłodzone ciasto trzemy na tarce i posypujemy ciasto kruszonką.
Całość pieczemy w 190*C przez 1 godzinę i 40 minut.